Enzymy jsou látky bílkovinné povahy, které se přirozeně vyskytují ve všech živých organismech a mají význam pro mnoho tělesných pochodů.
Plní důležitou katalytickou funkci, tzn. že zahajují nebo významně urychlují většinu biochemických reakcí a procesů v buňkách, které by bez nich často ani nezačaly probíhat. V lidském těle se nachází tisíce různých enzymů, které jsou pro jeho fungování nezbytné. Účastní se např. trávení a získávání energie z potravy, procesů látkové výměny a zneškodňování odpadních látek metabolismu. Také pomáhají rozkládat a odstraňovat staré buňky a nepotřebné tkáně a účastní se hojení a regenerace tkání. Proteolytické enzymy (též proteázy), mezi něž patří papain, bromelain a trypsin, pomáhají tělu štěpit bílkoviny, např. také bílkoviny hojících se nebo nepotřebných tkání.
Papain, získávaný z tropického ovoce papáji, je známý tím, že dobře rozkládá bílkovinu fibrin, která je zodpovědná za srážení krve.
Bromelain je enzym, který se nachází v ananasu, nejvíce v jeho stoncích. Trypsin náleží k trávicím enzymům. V určitých situacích je vhodné do organismu tyto enzymy dodávat ve formě doplňků stravy z přírodních zdrojů.
Tyto proteolytické enzymy tvoří enzymatickou složku jedinečného doplňku stravy kombinujícím enzymy s rostlinnými extrakty Profi FYTO+ENZYM®.