Redukce nadváhy a obezity

ArtroCentrum 844 111 315
Napište nám info@artrocentrum.cz

ProfiChondro OMEGA VÝHODNÉ JARNÍ BALÍČKY! Prodlouženo do 31. 5.

Koupit

hubnutiFAQ – nejčastější otázky a odpovědi o redukci nadváhy a obezity při kloubních obtížích

1. Jaké jsou nejčastější problémy pohybového aparátu spojené popř. přímo způsobené nadváhou či obezitou?

Nadváha a obezita jsou jednoznačným rizikovým faktorem rozvoje artrózy. Ženy s nadváhou nebo obezitou mají 4x vyšší riziko vzniku artrózy kolene a muži dokonce 5x vyšší riziko. Nadváha a obezita způsobuje dlouhodobé přetěžování nosných kloubů, to jsou klouby kolenní a kyčelní. Dále je příčinou přetížení a následných změn v postavení páteře.

Nadváha a obezita vede k poškozování chrupavky kloubů a rozvoji zánětů spojených s bolestivostí, omezením hybnosti a otoky. Nejčastěji se jedná o artrózu. Klinickými studiemi bylo prokázáno, že 70% pacientů s artrózou má zároveň nadváhu nebo obezitu. Pacient subjektivně vnímá bolesti kolen, kyčlí, bolesti zad nebo břicha, bolesti svalů a únavu. Obtíže se zprvu dostavují jen při zatížení pohybového aparátu, např. při fyzické práci nebo při sportu. Později se ale objevují i při každodenních činnostech, v práci nebo dokonce v klidu nebo v noci a pacientům výrazně mění kvalitu života.

2. Vznikají tyto problémy i v případě, že mám „pouze“ pár kilo navíc?

I u pacientů s nadváhou, nikoliv obezitou, mohou „kila navíc“ uspíšit vznik artrózy nebo zhoršit její průběh. Záleží na genetické dispozici, kterou nemůžeme ovlivnit a na stupni dlouhodobého zatížení kloubů (např. u sportovců). Kontrola hmotnosti proto zpomaluje zhoršování artrózy.

3. Co je to artróza, a které další rizikové faktory ji mohou vyvolat?

Artróza je nejčastější kloubní onemocnění. Na začátku onemocnění se zpravidla projevuje nespecifická bolest kloubů zejména při zvýšené námaze, protože se zvyšuje tření kloubních ploch a snižuje se funkce tlumení „nárazů“ chrupavkou. Často se objevuje pohybová „ztuhlost“, kdy se klouby teprve rozehřívají. Při zánětlivé reakci může vzniknout kloubní otok. Artróza nebo správně odborně osteoartróa (OA) má typické klinické příznaky:

  • omezení kloubní hybnosti
  • bolest, zejména při druhotném postižení měkkých tkání
  • deformace a změna struktury postiženého kloubu

4. V čem spočívá léčba? Léčí se artróza také operativně nebo stačí farmakologická léčba?

Léčba artrózy je komplexní a závisí na jejím stupni. Lékaři využívají kromě léků tišících bolest a uvolňujících svalové kontraktury také doplňky stravy k výživě kloubů. Nedílnou součástí by měla být u obézních pacientů redukce hmotnosti a samozřejmě rehabilitace. Cílem všech těchto postupů je, pokud je to vzhledem k nálezu pacienta možné, oddálit operační řešení. Pokud má bolesti nosných kloubů pacient s nadváhou, redukce hmotnosti mu přinese vždy úlevu a měla by být součástí jeho léčby. Obezita spojená s artrózou je z 50% příčinou ztráty pohybové soběstačnosti a vede k sociální izolaci zejména seniorů.

5. Co se doporučuje pacientům, kteří se s artrózou léčí – dieta, pohyb, léky, …?

Záleží na potížích konkrétního pacienta, ale obecně se snažíme obtížím předcházet. Redukce nadváhy a obezity snižuje bolestivost a ztuhlost kloubů. Proto doporučujeme v případě nadváhy nebo obezity snížit tělesnou hmotnost, dobře a pravidelně jíst, volit správnou pohybovou aktivitu, která nevede k přetěžování nebo nerovnoměrnému zatěžování pohybového aparátu. Pacienti mohou zároveň využít doplňků stravy, které podporují redukci nadváhy a obezity. V pokročilých případech, kdy byly vyčerpány všechny konzervativní postupy, je nutné artrotický kloub operovat.

6. Je možné zdraví kloubů ovlivnit i stravou popř. doplňky stravy?

IMG_8381 Slim24 250x166Doplňky stravy mohou pomoci v oddálení nástupu artrózy a zhoršování obtíží, snížit bolestivost kloubů a zlepšit jejich hybnost. Zároveň mohou snížit používání analgetik, která mají nežádoucí účinky na zažívací trakt. V případě, že je artróza spojena s nadváhou nebo obezitou, doporučujeme vedle racionální životosprávy a pohybu užívat ProfiSLIM24 pro redukci tělesné hmotnosti.

750x500chondro_omega_pruhledne_v1Zároveň doporučujeme užívat doplňky stravy určené pro kloubní výživu. Tyto přípravky by měly mít komplexní složení a obsahovat glukosamin, kolagen a protizánětlivou složku (boswelie, omega-3). Jako velmi účinná je kombinace glukosaminu pravě s omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami, protože tato kombinace má zesílený účinek a vede ke snížení ranní ztuhlosti a omezení bolesti kyčelních a kolenních kloubů (Profi Chondro Original® OMEGA).

7. Co je to BMI (Body Mass Index – tělesný hmotnostní index) a jak se vypočítá?

Redukce nadváhy a obezity v rozsahu 2 stupňů BMI vede ke snížení rizika vzniku artrózy kolene o 50% (Framingham Osteoarthrosis Study).

BMI je poměr mezi výškou a váhou. Výpočet BMI je velmi snadný – hmotnost v kg vydělíme výškou v m na druhou:

BMI = hmotnost [kg] / výška [m]2

8. Kdy se jedná o nadváhu nebo obezitu a jaká jsou zdravotní rizika?

Světová zdravotnická organizace (WHO) hodnotí nadváhu a obezitu následovně:

Dle BMI:

  • 18,5 – 24,9 normální váha
  • 25,0 – 29,9 nadváha – mírné zdravotní riziko (např. bolesti zad)
  • 30,0 – 34,9 mírná obezita – vyšší zdravotní riziko (např. artróza, hypertenze)
  • 35,0 – 39,9 závažná obezita – vysoké zdravotní riziko (např. rakovina, infarkt)
  • > 40 těžká obezita – velmi vysoké zdravotní riziko (např. diabetes mellitus)

Dle obvodu pasu – muži:

  • < 94 cm nízké zdravotní riziko
  • > 94 cm zvýšené zdravotní riziko
  • > 102 cm vysoké zdravotní riziko

Dle obvodu pasu – ženy:

  • < 80 cm nízké zdravotní riziko
  • > 80 cm zvýšené zdravotní riziko
  • > 88 cm vysoké zdravotní riziko

9. Jakým způsobem zhubnout zdravě?

Redukce hmotnosti by měla být výsledkem souboru opatření a změn, které se pokusíme aplikovat do každodenního života. Trvalých výsledků dosáhneme jen kombinací těchto opatření. Nejdůležitější je úprava našich stravovacích návyků. Jídelníček by měl obsahovat všechny složky potravy, dostatek vitamínů, minerálů a stopových prvků. Krátkodobé redukční plány, které vynechávají některou ze základních složek jídelníčku /nejčastěji přílohu/ nevedou dlouhodobě k dobrému výsledku. Je také nezbytné jíst pravidelně a potraviny správně kombinovat. Naše trávicí ústrojí je předurčeno ke zpracování smíšené stravy, nikoliv jednotlivých oddělených složek. V jídelníčku je důležité respektovat lékařem doporučená dietní omezení u osob trpících např. cukrovkou, vysokým krevním tlakem, onemocněním ledvin nebo dnou. Nesmírně důležitý je také pitný režim a omezení alkoholu.

Nedílnou součástí redukce hmotnosti je samozřejmě i vhodně zvolená pohybová aktivita střední intenzity, která trvá minimálně 35 minut 4-5x týdně a respektuje pohybové možnosti a zdravotní stav pacienta. Pro osoby trpící artrózou je vhodné například plavání, pohyb v teplé vodě nebo jízda na rotopedu s malou zátěží. Zcela nevhodný se jeví u obézních pacientů běh nebo aerobic, při kterých jsou nosné klouby vystaveny velkému přetížení.

Optimální váhový úbytek by měl činit asi 500 g týdně, tedy 2 kg za měsíc. Při vyšších váhových úbytcích dochází ke ztrátám vody a svalové hmoty, což vede k následnému jo-jo efektu. Opakované kolísání hmotnosti má pak za následek zpomalení tzv. bazálního metabolismu a každý další pokus o snížení hmotnosti je těžší. Rychlost redukce hmotnosti závisí na řadě dalších faktorů, především na věku, pohlaví a přidružených onemocněních. Obecně lze však říci, že pomalejší hubnutí je kvalitativně úspěšnější a má trvalejší charakter.

Velmi důležitý je při redukci hmotnosti také psychický stav pacienta, rozumná motivace a stanovení krátkodobých i dlouhodobých reálných cílů. Osoby pod trvalým psychickým tlakem hubnou obtížněji. Zdá se, že organismus situaci vyhodnocuje jako trvale stresovou a v takovém případě se „tukových zásob na horší časy“ zbavuje jen velmi neochotně.

Optimální délka redukčního programu je velmi individuální s přihlédnutím k diagnózám pacienta, ale z praxe se nejlépe osvědčil model 6-12 měsíčního programu, během kterého se střídá období redukce se stabilizací hmotnosti. Během celého tohoto období lze doporučit doplňky stravy podporující redukci hmotnosti i její stabilizaci (ProfiSLIM24).

Redukce nadváhy a obezity
Hodnotit

Bulletin

Bulletin ke stažení ZDARMA Pravidelně pro Vás vydáváme populární bulletin

Všechna vydání zde