Nejmodernější generace přípravků určených pacientům s artrózou obsahuje kromě běžných chondroprotektiv i omega-3 mastné kyseliny.
Klinické studie prokázaly, že právě omega-3 mastné kyseliny v kombinaci se „standardní“ účinnou látkou (glukosamin sulfát) mohou ovlivňovat procesy degenerace a zánětu (1).
To potvrzují i výsledky klinické studie, která prokázala, že zatímco glukosamin sulfát zlepšuje metabolismus chrupavky, omega-3 mastná kyselina redukuje degeneraci chrupavky dalším snížením zánětu přítomného při osteoartróze. Pro pacienta to znamená snížení bolesti, ztuhlosti a zlepšení funkce postižených kloubů.
Studie potvrdila, že samotný glukosamin sulfát není v boji proti osteoartróze tak účinný jako v kombinaci s omega-3 mastnou kyselinou.
Kombinovaná léčba glukosamin sulfátu s omega-3 vedla k lepším výsledkům ve všech sledovaných parametrech než samotný glukosamin sulfát.
(1) Gruenwald J. et al.: Effect of glucosamine sulfate with or without omega-3 fatty acids in patients with osteoarthritis (Adv Ther 2009;26(9):858-871
Slovníček pojmů
Glukosamin sulfát – je součástí chrupavky, jako potravinový doplněk se podává u kloubních onemocnění
Omega-3 – označení nenasycených mastných kyselin s dvojnou vazbou u třetího uhlíku. Významným zdrojem omega-3 kyselin jsou mořské ryby, některé oleje (např. lněný) či vlašské ořechy.
Chondroprotektiva – léky používané v léčbě kloubních nemocí, zejména artrózy. Předpokládá se jejich příznivý účinek na chrupavku (obsahují látky v chrupavkách obsažené).
Velký lékařský slovník, 10. vyd. Vokurka, Hugo a kol., 2015