Koleno

ArtroCentrum 844 111 315
Napište nám info@artrocentrum.cz

ProfiChondro OMEGA VÝHODNÉ JARNÍ BALÍČKY! Prodlouženo do 31. 5.

Koupit

Dobrý den,moje maminka (85), trpí asi rok bolestivou arthrosou kolen. Zhoršení za poslední půl rok. Nikdy jinak nebyla nemocná. Paměť má dobrou, je soběstačná. Je pro ni vhodná operace?

I v tomto věku je operace proveditelná, ale záleží na celkovém biologickém stavu pacienta a i stavu kolenních kloubů. Je samozřejmě možná i konzervativní terapie, pokud maminka nebyla ještě léčena. Pokud Váš ortoped indikoval operaci a s interního a anesteziologického hlediska, je toho pacientka plně schopna bez omezení pak ANO. Pozor na zvážení následné rehabilitační zátěže po operaci, kdy pacient musí denně rehabilitovat, aby výsledek operace byl optimální. Sama operace je jen část úspěchu.

Vážený pane doktore, je mi 62 let a již 10 let trpím bolestí pravého kolena.V r.2002 jsem podstoupila ASC tohoto kolena a byla mi shledána závažná chondropatie, na RTG bylo diagnostikováno Gonarthrosis gr III-IV. Po ASC v r.2003 mi byly aplikovány 3 injekce Hyalganu, které moje bolesti zmírnily cca na 3 roky. Poté jsem absolvovala různé rehabilitace(magnety,ultrazvuk apod.) užívám chondroprotektiva. Dále jsem dostávala Voltaren v injekcích, Ketonal v injekcích a na bolest beru analgetika.V r.2007 mně byly aplikovány injekce Synovialu,ale již bez efektu. Pravidelně docházím k ortopedovi,který navrhl TEP pravého kolena,neboť se bolesti stupňují.Jelikož se operace nesmírně bojím,objednala jsem si doplněk stravy Profi Chondro originál a prosila bych Vás o vyjádření, zda mi to bude co platné, když už v koleni žádnou chrupavku nemám ,zda mi to může alespoň zmírnit bolesti. Prosím, poraďte, co mám dělat a zda mám jít na operaci. Za Vaši odpověď moc děkuji.

Váš nález je jednoznačně indikován k operaci TEP kolena. Jedná se o standardní operaci, která má velmi dobré výsledky. Pokud není již opravdu chrupavka, pak perorální chondroprotektiva mají téměř 0 účinek. Samozřejmě je účinek v prevenci ostatních kloubů. Každý člověk se operace bojí a je to zcela přirozené, ale pokud je to již jediná možnost volby a jedná se o standardní výkon, pak je rozhodně nutno se s tím smířit.

Dobrý den, mám dotaz. Před 6 lety jsem měla úraz kolene, natržený křížový sval. Lékař váhal s plastikou. Nyní mám arthrosu kolena, při podřepu mi v koleni hodně praská. Pan doktor zvolil rehabilitaci magnet a léky. Bolest stále přetrvává. Děkuji za odpověď.

Pokud je již opravdu diagnostikována artrosa, plastiku PZV (přední zkřížený vaz) bych již nedělal. Natržený PZV není, buď je tam nebo ne. Je nutné odlišit bolesti a pocit nestability důsledek PZV a bolesti v důsledku artrotických změn. Oboje má svoje metody léčby.

Dobrý den. Již asi 3 roky mám zvýšené bolesti obou kolen, bolesti vystřelují do stehen a pocit jakoby mrtvých stehen. Na orthopedii mi diagnostikovali artrozu II. Stupně s postupnou náhradou obou kolenních kloubů. Moje ošetřující lékařka mi navrhuje, abych si zažádal o invalidní důchod. Je mi 55 let, pracuji jako automechanik. Je toto onemocnění indikováno na invalidní důchod ?

Dle mého názoru je to divné. Arthrosa II. st. rozhodně není indikována k TEP a je možno ji spolehlivě konzervativně léčit : RTG analgetická terapie, obstřiky. Nutná spolupráce jako je cvičení, kolo, rotoped, posílení svalových skupin a třeba i podpůrná terapie chondroprotektivy. Jinak rozhodně to není indikace k invalidnímu důchodu.

Dobrý den je mi 55 let a asi 4 roky mě trápí bolest kolene, pravého. Byla zjištěna arthrosa III. stupně. Ortoped navrhuje operaci, ne však výměnu celého kloubu ale jen části. Moc se bojím operace. Někdy je bolest nesnesitelná, léčím ji ibalginem a jinými léky na bolest, což je situace dočasná. Hlavně mám strach, že pokud to nechám ještě nějaký rok, tak už to bude na výměnu celého kloubu. Snažím se trochu sportovat – kolo, plavaní. Velmi mi vadí dlouhá chůze pěšky. Prosím o radu nebo konzultaci, co dělat. Moc děkuji.

Zcela souhlasím s názorem, že se léčí klinické obtíže pacienta a RTG je jen nezbytnou součástí diagnostiky, ale nemusí být dominantní. Pokud chodíte bez opory a na kole Vás to nebolí, doporučuji pohyb, chondroprotektiva a event. i opakované obstřiky a s operací rozhodně vyčkat. Tzv. operace Uni kompartm náhradou je velmi vzácná indikace.

Dobrý den, je mi 22 let a před pěti lety jsem prodělala zlomeninu bérce, byly použity dva šrouby, které po roce vyndali. Nyní mi začalo hodně křupat v koleni a najednou se objevila i bolest a nelze propnout koleno, sice jsem to během dvou dnů rozhýbala, ale bojím se, že je to arttrosa. Existují proti ní nějaké účinné cviky, nebo léky v mém věku? Pohybu mám dost a beru čistý kolagen, ale jsem si vědomá, že téměř při všech aktivitách noze ulevuji.

Dle mého názoru je operace provedena správně a postup byl zcela v normě. Křupání se rozhodně neléčí. Samozřejmě mohl být po úraze drobný defekt v chrupavce, ale to by byly Vaše obtíže mnohem větší. Z mého hlediska doporučuji jako prevence chondroprotektiva asi 6 měsíců. Rok kolo, rotoped. Vyvarovat se zátěži a běhu z kopce. Po roce bychom měli zhodnotit efekt chondroprotektiv.

Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat, zda je možné, po arthroskopii kolene, aby bylo koleno stále nateklé po 8 dnech? Chodím na fyzioterapii a začínám pomalu cvičit. Koleno můžu ohnout na 55 stupňů. Je nateklé nahoře, kde jsou svaly. Jsem hokejista .Děkuji za brzkou odpověď a za radu co byste mi poradil. Beru phlogenzym 4 dny.

Nevím pro jako diagnózu se operace ASK dělala a dále nevím, jaký byl její nález. Samozřejmě je to přísně individuální a někdy jsou otoky a náplně kolena třeba i pár měsíců, ale rozhodně to není standard. Je velice nevhodné toto hodnotit, pokud jsem Vás jako operatér neoperoval a neznám Vaše klinické vyšetření před a po operaci.

Dobrý den, pane doktore,loni jsem byla na arthroskopii levého kolene,meniskus. Přetržený přední křížový vaz prý pan doktor odebral. Rehabilitace pomohla asi na 70 %. Dodnes nemůžu úplně skrčit nohu, dřepnout si pro bolest možné není. Před týdnem jsem si nechtíc zranila znovu to stejné koleno a při pádu na zem velká bolest,z bolesti mi bylo na zvracení,mdlo, pocit lámání se nohy. Kulhám. Jeden chirurg mi dal jen obinadlo,druhý mi chtěl dát ortézu i když z RTG nebylo nic poznat a třetí mi řekl, že mám přetržený postranní vaz v kolenu. Dostala jsem na 3 týdny ortézu, že prý to není na operaci. Cítím, že mám poraněný i meniskus a možná i jinou část kolene. Nohu nepropnu. Z bolesti se mi dělá špatně. Plastika vazu mi nebyla loni doporučena, prý pro mojí přecitlivělost. Já si ale myslím, že je nutná, jinak budu mít už napořád omezený pohyb. Co si o tom myslíte, pane doktore? Mohu se k vám objednat, prosím Vás? Děkuji za odpověď.

Chápu, že jste rozpačitá z různých sdělení lékařů, ale rozhodně si myslím, že každý může mít trochu pravdy. Vy sama popisujete pocit z omezení hybnosti a zároveň i pocit instability kolena , která je dána rpt. PZV (předního zkříženého vazu). Plastika PZV rozhodně nezlepší pohyb, ale koleno spíše tzv. utáhne a mohlo by být bolestivější. Rozhodně bych si vybral jednoho ortopeda a jeho navštěvoval a svěřil se mu plně do péče. Jinak pravděpodobně Vaše obtíže nezmizí.

Dobrý den, jsem 16letá lyžařka a dnes mi diagnostikovali přetržený meniskus. Koleno mě ale bolí už dva roky a v poslední době jsem neměla žádný úraz, proto si myslím, že je to již delší zranění. Otoky ani vodu či krev v koleni nemám,je proto ihned nutná operace nebo ji mohu odložit na jaro? A když na operaci nepůjdu, mohou vzniknout problémy stálého charakteru, takové, které by po operaci nešli vyléčit. Za odpověď děkuji.

Nevím, zda Vaše diagnosa byla stanovena na základě vyš ASK, nebo MRI nebo prostým klinickým vyšetřením. Všechno má svou váhu a třeba MRI může být i často zavádějící. Primárně se ale léčí klinické obtíže pacienta a pokud ty nejsou,pak bych rozhodně operační zákrok neindikoval. Pokud je to opravdu meniskus, obtíže mít musíte a bude Vám to při lyžování vadit. Pokud by tam byl utržený meniskus, samozřejmě to není ideální stav neboť vzhledem k četným pohybům, může jeho utržená část zanechat otisk na chrupavce a to může být bráno jako prearthrotický stav.

Dobrý den pane doktore, jsem v 5.měsíci těhotenství a minulý týden jsem byla na vyšetření s bolestivým otokem kolena. Bylo mi aplikováno th lok maoakin, dále ung comp. Nemůže to uškodit miminku? Děkuji za odpověď.

Dle mého názoru a zkušeností, žádná lokální terapie aplikovaná kůží se nevstřebává v tak velkém množství do krevního oběhu, aby to poškodilo plod – miminko. Přeji hezké a bezstarostné těhotenství a pohodový, doufám, že přirozený porod.

Mám již dlouho bolesti v kolenním kloubu, když dlouho sedím, trvá mi, než se rozchodím. Špatně se mi chodí do schodů. Celkově mě nepřetržitě koleno bolí. Někdy se to dá vydržet, ale většinou to bolí moc. Děkuji za odpověď.

Váš dotaz je velmi obecný a může mít hned několik příčin. Z dotazu navíc nevyplývá Váš věk, délka obtíží, jejich nástup a zda je to spontánní vznik obtíží nebo poúrazový. 1/ Arthróza kolenního kloubu s postižením hlavně femoropatelárního kloubu v případě mladšího věku Chondropathia – preartrotický stav. 2/ Poškození vnitřních měkotkáňových struktur kolena (menisky a vazy) 3/ Synovialitida kolena – Revmatického či jiného postinfekčního původu (třeba po chřipce) 4 / Náplň kolena, která by spíš byla vlastní projevem a příčinou obtíží, ale samozřejmě důsledkem některého z předchozích bodů 1-3 Závěr: z mého výčtu základních příčin je možno se jen hrubě orientovat a jinak doporučuji navštívit ortopeda k vlastní diagnostice obtíží. Omlouvám se, ale všechny obtíže opravdu nejdou vyřešit bez návštěvy lékaře.

Dobrý den, mám 13letou dceru,měří 172cm a váží 85kg. Má velké bolesti kolen,na ortopedii nám řekli,že nemá vyvinuté čéšky.Mohl byste mi prosím poradit, jestli se s tím dá něco dělat? Mnohokrát děkuji za odpověď.

Spíše se jedná o přetížení Femorpatelárního kloubu – mezi dolní částí stehenní kosti a čéškou. Je to tzv. Chondropathie a samozřejmě predispozicí může být i dysplastický tvar patel. ( čéšek). Jinak doporučuji kolo, rotoped a dále omezit chůzi ze schodů a dále užívat chondroprotektiva a to cca po dobu 6M aby se dostavil efekt . Pohyb na kole nebo rotopedu s lehkým převodem je ale nutnou složkou.

Dobrý den, je mi 27 let a mám problémy s koleny (při dřepnutí v nich křupe, občas bolí), momentálně jsem těhotná, tak jsem se Vás chtěla zeptat, jestli je možné používat nějakou kloubní výživu v těhotenství? Jestli to může nějak negativně ovlivnit miminko? Samozřejmě si nechám kolena vyšetřit, ale chtěla bych počkat po těhotenství. Moc Vám děkuji.

V těhotenství bych žádné léky ani kloubní výživu neužíval a spíše bych volil rotoped a lehké zatížení, eventuelně cvičení na balonu. Jedná se pravděpodobně o přetížení femoropatelárního kloubu, což se po porodu upraví. Přeji dobrý zbytek těhotenství a hlavně pohodu.

Dobrý večer, chtěla bych vás poprosit o radu. Mám přítele, kterému je 24let a velmi často ho trápí bolest kolena. Před dvěma roky chodil do posilovny a koleno si poranil. Od té doby má bolesti a to hlavně při delší chůzi či při sezení. Chtěla bych se zeptat, co byste doporučoval či stačí koupit jen ortézu? Děkuji moc za odpověď.

Ortesa pravděpodobně velký efekt mít nebude. Doporučil bych pohyb na kole, rotopedu, kdy se nepřetěžuje Femoro-patelární kloub a dále chondroprotektiva asi 6měsíců. Jinak je samozřejmě vhodné vyšetření ortopedem.

Dobrý den. Lékař mi diagnostikoval arthrosu II. – III. stupně obou kotníků. Navíc mě hodně bolí živá tkáň klenby levé nohy při chůzi. Prosím o radu, jak se to dá léčit. Děkuji.

Dobrý den, je třeba nohy vidět. Pokud se jedná o plochonoží, pak jsou vhodné vložky, ale mohou to být i jiné bolesti. Pokud se jedná o arthrosu obou hlezen, pak je nutné zkusit buď RTG analgetické ozáření nebo obstřik.
Koleno
3.7 (74%) (hlasů: 10)

Bulletin

Bulletin ke stažení ZDARMA Pravidelně pro Vás vydáváme populární bulletin

Všechna vydání zde